Energiezuinig bouwen in 2023? Dit moet je weten > OPENDEURWEEKEND : 04 & 05 maart '23!

Ontdek hoe wij dit voor u realiseren.

Momenteel swingen de energieprijzen de pan uit. Door te investeren in een energiezuinige woning zal je energiefactuur aanzienlijk dalen.

Welke EPB-eisen voor nieuwbouw verstrengen voor aanvragen vanaf 1 januari 2023?

Voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2023 t.e.m. 31 december 2024 geldt een E-peil E30 en S-peil S28. Indien S28 niet gehaald kan worden, is er een compensatieregeling mogelijk. Men stelt voor een S-peil van S29, S30 of S31 dat voldaan moet worden aan een strengere E-peil. Voor 2023 is dat een E-peil van E20. (in 2022 was dit nog E25)

Daarnaast komt er nog een nieuwe verplichting bij voor centrale verwarming. Een nieuwe installatie-eis verplicht dat wie wilt verwarmen op water, een verwarmingssysteem op lage temperatuur dient te installeren. Deze nieuwe eis moet er voor zorgen dat alle nieuwbouwwoningen in de toekomst probleemloos kunnen overschakelen op een warmtepomp. Een warmtepomp haalt tenslotte maar een goed rendement, als ze op lage temperatuur kan werken.

Dat betekent het volgende:
De ontwerpvertrektemperatuur van het water mag maar maximaal 45°C bedragen. Bij de dimensionering van je vloerverwarming of de grootte van de radiatoren zal hier rekening mee gehouden worden. Voor radiatoren betekent dit dus een grotere volume. De nakoming van deze eis zal gestaafd moeten worden met behulp van een dimensioneringsnota. Wanneer niet voldaan is aan deze voorwaarde zal de eis op het E-peil met 15% verstrengen.

Ten slotte zal ook het minimum aandeel aan hernieuwbare energie opgetrokken worden naar 25 kWh/m².jaar voor nieuwe residentiële gebouwen. In de praktijk zien we dat de meeste woningen hier al ruimschoots aan voldoen.

Hoe zorg je voor een laag E-peil of een zo laag mogelijke energiefactuur?

Bij Caerels Woonklaar streven we vanaf 2023 voor een gemiddeld E-peil die ligt tussen E10 en E15.

Hoe bekomen we dit?
1) Een goede luchtdichtheid en thermische isolatie zijn cruciaal
Het is vanzelfsprekend dat een woning optimaal geïsoleerd dient te worden. Maar een dikke laag isolatie aanbrengen zonder de luchtdichtheid te verzorgen heeft uiteraard geen enkele zin. Vergelijk het met een regenvest met scheuren die je dient te beschermen tegen neerslag. Een hoge luchtdichtheid zal mee warmteverliezen tegengaan en dient doordacht te gebeuren. We voeren standaard altijd een luchtdichtheidstest uit en scoren altijd goed.


2) Energiezuinige technieken
Vanaf 2023 zijn zonnepanelen, warmtepompen in combinatie met vloerverwarming en een correct afgeregeld ventilatiesysteem niet weg te denken in een nieuwbouwwoning. Een warmtepomp is een duurzame opwekker en kan bovendien in de zomer voor de nodige koeling zorgen. Zonnepanelen gaan elektriciteit maximaal opwekken om de energiebehoefte die de woning nodig heeft te dekken. Zo kan je genieten van hernieuwbare energie en een lagere energiefactuur.


3) Slimme regelsystemen
De VREG wenst op korte termijn het capaciteitstarief in te voeren. Vanaf 1 januari is het zover en gaat de nieuwe regeling voor de berekening van je energiefactuur in voege. Voortaan zullen we ongeveer de helft van de nettarieven betalen op basis van het persoonlijk piekvermogen. Het is dus geen extra kost, maar een andere manier om bestaande kosten aan te rekenen.
Door het elektrificeren van onze voertuigen en verwarming zullen we steeds meer elektriciteit verbruiken. Daardoor dreigt ons stroomnet overbelast te worden. Daarom wil de VREG ons stimuleren om het verbruik meer te spreiden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van slimme regelsystemen zoals een slimme laadpaal of andere smart energy systemen.

Bij een slimme laadpaal kan je bijvoorbeeld instellen dat laden met zonne-energie (afkomstig van de zonnepanelen) de voorkeur heeft. Ook weet een slimme laadpaal wanneer de stroom goedkoper is, zodat je bespaart op laadkosten. De laadpaal weet dat laden tegen nachttarief goedkoper is. Daardoor bespaar je op je elektriciteitskosten en wordt het net ontzien tijdens de avondpiek. Maar dit voordeel zal vanaf 2023 verdwijnen, aangezien het onderscheid tussen dag- en nachttarief volledig verdwijnt, althans voor het deel netkosten. Voor de energiekosten blijft het onderscheid bestaan, maar het voordeel zal een stuk minder zijn.

Andere smart energy systemen laten het ook toe om overtollige zonne-energie te gebruiken voor warmwatervoorziening en elektrische apparaten zoals verlichting en andere huishoudelijke apparaten (vb. wasmachine). Deze producten stellen ons dus in staat om de elektriciteitskosten te verminderen en onze energieonafhankelijkheid te verhogen. Door het verhogen van ons zelfverbruik, verminderen we het persoonlijk piekvermogen, waardoor het aangerekend nettarief vermindert. Pieken in je verbruik kan je ook gewoon mijden door verschillende energieverslindende toestellen niet tegelijk in te schakelen. Al kan smart energy hier terug bij helpen.


4) Persoonlijk advies in een doordachte woonindeling
Bij het ontwerp van de woning is het belangrijk om rekening te houden met de zonoriëntatie. De positie en locatie van ramen spelen daarbij een rol. In de winter kan je genieten van gratis warmtewinsten door de zonnestraling. Terwijl in de zomer een dakoversteek, screens of zonwerende beglazing oververhitting kan vermijden.

Samen trachten we het maximale uit jouw bouwbudget te halen.

Kom eens langs naar de toonzaal of maak een afspraak voor gratis advies.

Contacteer ons
caerels woonklaar logo
Caerels Woonklaar
Tieltsteenweg 2A - 8750 Wingene
Email info@caerels.be
Tel +32(51)65 56 49
Fax +32(51)65 78 08