De slooppremie loopt tot eind 2020: Alles wat je moet weten

Veel woningen in Vlaanderen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door een nieuwbouw woning de betere optie is (zowel naar duurzaamheid toe, als kostprijs). Om de Vlamingen aan te sporen om oude, energieslurpende huizen te slopen en te vervangen voorziet de Vlaamse overheid een premie, de zogenaamde "sloop- en heropbouwpremie". Daarnaast bestaat al jaren een goedkoop btw-tarief (6%) voor wie sloopt en herbouwt in de 13 Vlaamse centrumsteden (bv. Roeselare, Brugge, Kortrijk, Gent, Oostende, Aalst en Dendermonde).  

De slooppremie loopt nog tot eind 2020 & kan je dus nog tot 31 december 2020 aanvragen

 

Wat is de slooppremie?

De slooppremie is een premie die je kan aanvragen wanneer je een oude woning sloopt en die plant te vervangen door een nieuwe woning (heropbouw). Het bedrag van de slooppremie is 7500 euro, maar kan niet in één van de 13 Vlaamse centrumsteden aangevraagd worden. Daar geldt immers het goedkoop btw-tarief van 6% bij sloop en herbouw. 

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de slooppremie?

  • De vergunning moet worden aangevraagd tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2020.
  • De premie wordt enkel toegekend bij de gecombineerde aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. Het is niet langer mogelijk een premie aan te vragen voor de aparte aanvraag van de sloopvergunning en de bouwvergunning.
  • De premie kan niet worden verkregen in de gemeentes die met een BTW-tarief van 6% werken.
  • Verder dient de grond, het af te breken gebouw of de af te breken gebouwen en de op te richten woning(en) op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de geheelheid volle eigendom zijn van één of meerdere natuurlijke personen.

Hoeveel bedraagt de slooppremie?

De slooppremie bedraagt 7500 euro per bouwproject. Je kan de premie slechts één keer krijgen, ook als het gaat om meerdere gebouwen.

Hoe kan je de slooppremie aanvragen?

Je informeert hiervoor best even bij je aannemer, architect of bij de gemeente die je kan verder helpen.

  1. Je moet de premie online aanvragen. Dit moet gebeuren ten laatste 3 maanden nadat je de vergunning aanvroeg. Je hoeft echter niet te wachten tot de vergunning goedgekeurd is om de premie online aan te vragen.
  2. Wanneer de oude woning gesloopt is, moet je een bewijs voorleggen van het einde van de sloopwerken. Als een aannemer of firma je woning gesloopt heeft, dan geldt de factuur als bewijs. Als je zelf de woning sloopt, dan moet je foto's van voor en na de sloop bezorgen.

Wanneer krijg je de premie uitbetaald?

Als je aanvraag goedgekeurd is, dan mag je binnen de 3 maanden na het indienen van het sloopbewijs de uitbetaling verwachten.

 

 

Kom eens langs naar de toonzaal of maak een afspraak voor gratis advies.

Contacteer ons
caerels woonklaar logo
Caerels Woonklaar
Tieltsteenweg 2A - 8750 Wingene
Email info@caerels.be
Tel +32(51)65 56 49
Fax +32(51)65 78 08