De slooppremie in 2021: Alles wat je moet weten

Veel woningen in Vlaanderen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door een nieuwbouw woning de betere optie is (zowel naar duurzaamheid toe, als kostprijs). Om de Vlamingen aan te sporen om oude, energieslurpende huizen te slopen en te vervangen voorziet de Vlaamse overheid in twee financiële tegemoetkomingen: het btw-tarief van 6% & de "sloop- en heropbouwpremie". Afhankelijk van je situatie kan je aanspraak doen op één van deze twee. Het 6% btw-tarief lijkt in veel gevallen het interessantste, maar de voorwaarden zijn iets strenger. Als je niet onder de voorwaarden valt voor het 6% btw-tarief kan je wel nog beroep doen op deze slooppremie. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten.

De slooppremie loopt nog tot eind 2022 & kan je dus nog tot 31 december 2022 aanvragen

 

Wat is de slooppremie?

De slooppremie ("sloop- en heropbouwpremie") is een premie die je kan aanvragen wanneer je een oude woning sloopt en die plant te vervangen door een nieuwe woning (heropbouw). Het bedrag van de slooppremie is 10.000 euro vanaf 2021. In 2020 bedroeg de slooppremie 7.500 euro. 

 

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de slooppremie?

  • De premie moet aangevraagd worden voor een woning in het Vlaamse Gewest.
  • De vergunning moet worden aangevraagd tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2022.
  • De premie geldt enkel wanneer je de afbraak en de heropbouw van een woning combineert.
  • De premie wordt enkel toegekend bij de gecombineerde aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. Het is niet langer mogelijk een premie aan te vragen voor de aparte aanvraag van de sloopvergunning en de bouwvergunning.
  • De premie kan niet worden verkregen als je al in aanmerking komt voor het BTW-tarief van 6%.
  • Een vergunningsaanvraag indienen is verplicht, ook als een vergunning of melding voor sloop niet verplicht is in je gemeente. Zonder vergunning kan je geen premie krijgen.
  • Verder dient de grond, het af te breken gebouw of de af te breken gebouwen en de op te richten woning(en) op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de geheelheid volle eigendom zijn van één of meerdere natuurlijke personen. Met andere woorden: het moet gaan over de heropbouw van een particuliere woning.

 

Vragen? Krijg gratis advies bij Caerels Woonklaar.

 

 

Wanneer voldoe ik aan de voorwaarden voor het 6% btw-tarief?

Sinds 1 januari 2021 is in alle Vlaamse gemeenten het btw-tarief van 6% mogelijk. Vóór 2021 was dit enkel in 13 specifieke Vlaamse centrumsteden mogelijk.

Er zijn echter voorwaarden aan verbonden:

  1. De woning moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn. Met andere woorden: je mag geen tweede woning bezitten en het moet gaan over jouw woning.
  2. De bewoonbare oppervlakte van je woning mag maximaal 200m² zijn.

Vooral de laatste voorwaarde kan een probleem betekenen. In dat geval kan je dus niet genieten van het 6% btw-tarief, maar kom je mogelijks wel nog in aanmerking voor de slooppremie.

 

Hoeveel bedraagt de slooppremie dan?

De slooppremie bedraagt 10.000 euro per bouwproject (in 2021). In 2020 bedroeg deze 7.500 euro. Je kan de premie slechts één keer krijgen, ook als het gaat om meerdere gebouwen.

 

Bij wie vraag ik de slooppremie aan?

De Vlaamse slooppremie vraag je aan bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Hoe je dit doet staat hieronder uitgelegd. 

 

Hoe kan je de slooppremie aanvragen?

Je informeert hiervoor best even bij je aannemer, architect of bij de gemeente die je kan verder helpen.

  1. Je moet de premie online aanvragen. Je kan (en moet) de premie pas aanvragen wanneer je vergunningsaanvraag is goedgekeurd. Je moet de premie binnen de 3 maanden na de goedkeuring van vergunning aanvragen. Pas op, voor 1 jan. 2021 verliep dit anders. Toen kon je de premie al aanvragen van zodra de vergunningsaanvraag ingediend was en moest je dit ten laatste 3 maanden nà de aanvraag ingediend hebben. 
  2. Wanneer de oude woning gesloopt is, moet je een bewijs voorleggen van het einde van de sloopwerken. Als een aannemer of firma je woning gesloopt heeft, dan geldt de factuur als bewijs. Als je zelf de woning sloopt, dan moet je foto's van voor en na de sloop bezorgen. Zorg dat de foto's zeker duidelijk zijn (met herkenningspunten - zoals aanpalende woningen - in beeld).

Bijkomende opmerking

Als je de premie aanvraagt in 2021 en 2022, dan moet je een verklaring op eer ondertekenen dat je op basis van de federale btw-wetgeving voor je bouwproject niet in aanmerking kunt komen voor het 6% btw-tarief en geen aanvraag ingediend hebt of zal indienen.

 

Wanneer krijg je de premie uitbetaald?

Als je aanvraag goedgekeurd is, dan mag je binnen de 3 maanden na het indienen van het sloopbewijs de uitbetaling verwachten.

 

Van plan om te renoveren of een nieuwbouw te zetten?

Als je renovatie of bouwplannen hebt, dan kan het geen kwaad om voorafgaand advies te vragen bij een professionele partner. Caerels Woonklaar is specialist in renovatie en nieuwbouw en kan je hiermee helpen. Contacteer ons voor informatie over onze aanpak.

 

Gepubliceerd: 27 jan. 2021

Bijgewerkt: 1 feb. 2021

Kom eens langs naar de toonzaal of maak een afspraak voor gratis advies.

Contacteer ons
caerels woonklaar logo
Caerels Woonklaar
Tieltsteenweg 2A - 8750 Wingene
Email info@caerels.be
Tel +32(51)65 56 49
Fax +32(51)65 78 08